Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският президент обеща да проучи проектозакон за Холокоста, разгневил Израел

Полският президент Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда обеща да проучи нов закон, засягащ Холокоста и дефиницията на нацистките лагери на смъртта, след като мерките разгневиха Израел, предаде АФП.

Долната камара на парламента прие в петък закон, предвиждащ глоби или до 3 години затвор за местни и чужди граждани, нарекли нацистки концлагери полски. Той трябва да мине през Сената и подписан от Дуда, преди да влезе в сила.

Президентът обяви в заявление в неделя, че ще представи окончателната си оценка по законодателните мерки щом приключи работата в парламента и след грижлив анализ във връзка с окончателната форма на този акт.

Законопроектът включва член, предвиждащ глоби за всеки, който споменава за отговорност или съотговорност на полската нация или държава за престъпления, извършени от Германския Трети райх - или други престъпления, срещу човечеството, мира и военни престъпления.

Посланикът на Израел в Полша Ана Азари заяви пред полската агенция ПАП, че страната ѝ смята, че по този член е възможно да бъдат преследвани оцелели от Холокоста за техни свидетелства за намеса на Полша във военни престъпления. Тя обаче посочи, че израелското правителство разбира кой е изградил концлагери като Аушвиц и че това не са поляците, въпреки че отхвърля този проектозакон.

В тази връзка президентът Дуда увери, че всеки, чиито лични спомени или исторически изследвания разкриват истината за престъпления или недостойно поведение с участието на поляци в миналото, има пълното право на тази истина.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Полша, че се опитва да отрече историята. Не може да се толерира изкривяването на истината, пренаписването на историята или отричането на Холокоста, заяви той в неделя.

По-късно същия ден Нетаняху разговаря по телефона с полския си колега Матеуш Моравецки, като двамата постигнали съгласие незабавно да започнат диалог за постигане на разбирателство по закона, съобщиха от канцеларията на израелския премиер.

Разговорът между премиерите стана часове след като Израел привика шефа на полската дипломатическа мисия в страната, за да поиска обяснения във връзка с проектозакона. А израелското външно министерство нарече времето за приемането на мерките - ден преди Международния ден на Холокоста (27 януари, събота), особено изненадващо и предизвикващо съжаление.

Според поляците използването на термина "полски лагери на смъртта" създава невярното впечатление, че страната им носи отговорност за Холокоста.

Яд Вашем - мемориалът на Холокоста в Йерусалим, отбелязва, че терминът "полски лагери на смъртта" е погрешна интерпретация на историята. Но според институцията полският закон може да замъгли историческата истина, свързана с помощта, каквато германците са получавали от полското население по време на Холокоста.

По време на Втората световна война са убити шест милиона поляци, включително три милиона полски евреи, посочва АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени