Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Борисов животните трябва да напуснат страната

Десетки на протест срещу преместването на двете лъвчета от Разград в Пазарджик

В Пазарджик има условия за отглеждането на лъвчетата според доклад на БАБХ, обясни министър Димов

| обновено на 30.01.18 в 15:16
Снимка: БГНЕС
Десетки граждани се събраха пред сградата на Министерския съвет на протест срещу преместването на двете лъвчета Масуд и Терез от зоопарка в Разград в Пазарджик. Демонстрантите са недоволни, че въпреки обещанията, че животните ще бъдат изпратени в спасителен център в Холандия, това не се случва.

Участници в протеста заявиха:

Очаквам от протеста министър Димов да си спази обещанието, което пое пред всички нас и бих посъветвала кмета на Пазарджик да си гледа и да си сади теменужките. Мисля, че това е голяма хапка за неговата уста. Всички знаят какво е положението на тъй наречения "зоопарк".

Протестирам срещу всякакво насилие над животинки. Животинките са наши братя и то по-добрите ни братя. Историята на двете лъвчета и на третото, което не оцеля, дълбоко ни е трогнала. Ето детето си е направило плакат. Нищо, че Холандия и холандците имат Спасителен център, в който животинките си живеят живота, който заслужават. Жал ми е и протестирам и срещу домашните кучета по селата, които са вързани за вратлетата денонощно и също не живеят достоен живот. Ще ми се българинът малко да се култивира и да се държи достойно.

Министърът на околната среда Нено Димов дойде на протеста и беше посрещнат от множеството със скандирания "Оставка". Димов коментира:

Това, което вече трябва да бъде ясно е, че трябва да се спазват и законите на държавата. Чакахме до петък решението на Общинския съвет с надеждата, че ще бъде в друга посока. Още вчера разпоредих проверка на условията, които има в Пазарджик и Районната инспекция по околна среда и БАБХ направиха протокол, който получих днес сутринта, в който се казва, че на този етап там има условия, което ми завърза ръцете.

Явор Гечев от фондация "Четири лапи" е категоричен, че в Пазарджик няма условия да се отглеждат двете котки:

Това са две малки лъвчета, две болни животни, които няма по никакъв начин възможност да бъдат отглеждани там.


Над 40 хиляди имейла са събрани в петиция в интернет, организиран от фондация "Четири лапи", за съдбата на лъвчетата.

Темата за отглеждането на лъвчетата беше коментирана и от премиера Бойко Борисов. Според него те трябва да напуснат страната, за да оцелеят. Премиерът каза, че е помолил протестите по темата да се прекратят:

Някакъв инат страшен: "Искаме ги тях". Те са като котенца - да си отидат в Африка и ние да кажем: "Не, ще ги държим в клетката тука, защото децата ще им се радват". Хубаво, ама ние имаме да ви дадем други - големи, пораснали, този - тригодишният Асен. Само в зоопарка пет лъва има още. Тука няма какво да правят, във Варна пак се размножават.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна