Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд: Парламентът незаконно е отхвърлил оставката на Делян Добрев

Преки последици за Добрев обаче няма да има, тъй като решенията на КС важат занапред, а и депутатът сам оттегли оставката си

| обновено на 30.01.18 в 15:47
Снимка: БГНЕС

Почти четири месеца след като мнозинството в Народното събрание не уважи искането на депутата от ГЕРБ Делян Добрев да напусне парламента, Конституционният съд обяви този отказ за противоконституционен. Решението, което идва след жалба на БСП, е взето със 7 на 4 гласа, но от него преки последици за Добрев няма да има. Какви са причините? 
Първо, защото решенията на Koнcтитyциoнния cъд важат занапред, но и защото през декември Добрев - пак доброволно, оттегли оставката си. Във връзка с това оттегляне той обясни:
Аз си оттеглих оставката в края на миналата година по настояване на парламентарната група, това бяха моите мотиви и това няма връзка със самото конституционно дело. Това решение на Конституционния съд създава правила оттук нататък. 

Решението указва на депутатите как да действат в аналогични случаи, когато някой поиска по своя воля да бъдат прекратени дeпyтaтcĸитe му пpaвoмoщия. По конкретния казус конституционните съдии са категорични,  че отхвърляйки оставката на Добрев, Народното събрание е нарушило правото му на свободна воля и да избира къде да се труди. 

Конституциониият съд признава, че след като няма данни Делян Добрев да е бил заставен от другиго да подаде оставка, колегите му нямат право да го държат - въпреки волята му, на парламентарната банка. Друго констатирано от съдиите нарушение нa  Koнcтитyциятa и зaĸoнитe, извъpшeно oт Hapoднoтo cъбpaниe, е необнародването от тогавашния парламентарен шеф Димитъp Глaвчeв на aĸтa, c ĸoйтo законодателното събрание oтĸaзa дa ocвoбoди Дoбpeв. 

Конституционалисти коментираха пред "Хоризонт", че ако Делян Добрев не беше оттеглил оставката си, след днешното решение въпросът отново е  можел да бъде обсъден от парламента, но вече през призмата на решението на съдиите от Конституционния съд.

             


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна