Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Не е имало по-подходящо време да започнеш да изживяваш американската мечта

| обновено на 31.01.18 в 07:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първото си обръщение към нацията, наречено "За състоянието на съюза" американският президент Доналд Тръмп призова за единство между републиканци и демократи.

През последната година постигнахме значителен напредък и невероятен успех. Изправихме се пред предизвикателства, които очаквахме, и такива, които никога не бихме могли да предвидим. Преживяхме наводнения, пожари и бури. Но през всичко това видяхме красотата на американската душа и стоманата в американския гръбнак. Състоянието на нашия съюз е силно, защото нашия народ е силен, заяви американският президент в речта си на трибуната на Камарата на представителите.

Тръмп се спря и на подобряващите се темпове на растеж на икономиката, свързани с неотдавнашното намаляване на данъците от администрацията му. Безработицата в Съединените щати е най-ниската от 17 години. Тръмп заяви, че откакто е избран на поста са създадени 2,4 милиона нови работни места и заплащането се повишава. 

Не е имало по-подходящо време да започнеш да изживяваш американската мечта, допълни американският лидер.

Той се фокусира и върху търговията, като повтори твърденията, че настоящите условия на глобалния бизнес са несправедливи спрямо най-голямата икономика в света:

Нацията ни загуби богатството си, но си го връщаме бързо. Ерата на икономическото отстъпване приключи. От сега нататък очакваме търговските ни отношения да бъдат справедливи и реципрочни.

Тръмп засегна и проблема с миграцията, като заяви, че отворените граници насърчават бандите и незаконната употреба на оръжията и струват животите на американски граждани. Той призова демократи и републиканци да работят за компромис по предложената от администрацията му имиграционна реформа. Тръмп обеща да проправи път за получаване на гражданство от т. нар. "мечтатели" - вписани в системата незаконно като деца. В замяна американският президент поиска одобряване на финансирането за стената по границата с Мексико. 

Тази вечер призовавам Конгреса най-сетне да затвори смъртоносните вратички, които позволиха на Ем Ес тринайсет и други престъпни групировки да влязат в страната ни. Предложихме проектозакон, който ще поправи имиграционните ни закони и ще подкрепи работата на граничните ни власти. Моят дълг, свещеният дълг на всеки служител в тази зала е да пази американците, да защитава сигурността им, семействата и общностите им, както и правото им на американска мечта. Защото американците също са мечтатели.

Доналд Тръмп отново наблегна на заплахата, която представлява режимът в Северна Корея. 
Нито един режим не е потискал собствените си граждани така брутално както жестоката диктатура в Северна Корея. Безразсъдният стремеж на Северна Корея да се сдобие с ядрено оръжие, много скоро може да застраши родината ни. Затова водим кампания на максимален натиск, за да попречим това да се случи. Достатъчно е само да погледнем колко е покварен този режим, за да разберем що за заплаха представлява както за Америка, така и за съюзниците ни.

Тръмп обаче не посочи никакви конкретни стъпки, които смята да предприеме, за да овладее заплахата от страна на Пхенян.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна