Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Спорът за името на Македония между Скопие и Атина продължава да е основна тема за пресата в двете ни съседки. Те коментират визитата в тях на международния посредник Матю Нимиц и предстоящият нов националистически протест в Гърция в неделя. 

"Митингът в Атина за Македония в неделя ще бъде с благословията на църквата", обявява в заглавие в. "Катимерини". Протестиращите не желаят включване на думата "Македония" в бъдещото официално име на западната ни съседка. 
Според "Прото тема" Нимиц си е тръгнал от Атина, носейки в багажа си алтернативните предложения на гръцката страна, които са му били представени от външния министър Никос Кодзиас. "Гърция била склонна да се обяви в подкрепа на името "Република Горна Македония", гласят сведения на изданието. 
Първата реч на американския президент Доналд Тръмп за състоянието на страната му е основна тема за западните издания. 
"Гардиън" отбелязва контраста между обещанията на Тръмп за единство и реалното разединение, което е станало видимо в самия Конгрес. В него републиканците са ръкопляскали на техния държавен глава, а демократите са имали зле прикрито презрително отношение към него. 
В своята реч Тръмп опита да зададе помирителен тон след една първа година на войнственост, смята "Вашингтон пост". Изданието отбелязва, че в изказването си президентът на САЩ на практика е лансирал програмата на Републиканската партия, както и че е имало доста сериозен дисонанс между помирителния му тон и от една страна войнствения маниер, с който се е характеризирало неговото управление като президент.
В реч, в която будеше удивление липсата на каквито и да било нови политически мерки, Тръмп отново изрецитира това, което смята за свои най-големи постижения. Той представи програма, малко вероятно да бъде осъществена в Конгрес, който го очакват междинни избори есента, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна