Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Василев: Около 1 млрд. лева ще струва енергийният преход в България

Снимка: Добрина Добрева, БНР
При производството на електроенергия да се използват предимно български суровини и разходите на домакинства за енергия да не надвишават 4% от доходите им. Това е записано в "Стратегията за развитието на енергетиката в България с хоризонт 2030 година", която беше поставена на публично обсъждане в края на миналата година. Тя е разработена от екип с ръководител проф. Христо Василев и предлага начини за намаляване енергийната бедност на населението и подобряване качеството на отоплението в страната.


Предлаганото решение за енергиен преход включва и предложение за справяне със замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Чистотата на въздуха е сериозен проблем и освен чисто човешките измерения има и финансови измерения, посочи проф. Василев. В стратегията е заложено намаляване на енергийните разходи на домакинствата като мощност и себестойност и използване на отопление без отделяне на фини прахови частици.

проф. Христо ВасилевВ някои домакинства отоплителните уреди са с много нисък Коефициент на полезно действие, дори под 50%, отбеляза специалистът. По думите му, необходимите инвестиции в национален мащаб за решение на този проблем, при условие, че около 1 млн. домакинства в страната се отопляват на твърдо гориво, са около 1 млрд. лева.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени