Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вие пренасяте нашата идентичност в сърцето на Европа, каза Румен Радев на среща с българи в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Българската общност в Белгия присъства не само символично в обществения живот на страната. Вие пренасяте в сърцето на Европа нашата идентичност, вековна култура, традиции и  духовност. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Брюксел с представителите на българската общност в Белгия. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите на президента, българското европредседателство  неминуемо фокусира вниманието върху България - освен върху политическите процеси, дебати и административните формалности, но и върху нашите традиции и история.  Държавният глава благодари на сънародниците ни и на културните организации в Белгия, на Българската православна църква, на най-старото българско училище "Пейо Яворов", на училищата в Гент и Антверпен, както и на фолклорните танцови състави, за последователните им усилия за съхраняване на българщината.

Тази вечер министър Лиляна Павлова официално откри Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. Тя даде началото на концерт в центъра за изкуства "БОЗАР". На събитието присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банов и официални лица, представители на европейските институции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени