Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще приеме на първо четене евродиректива, свързана с миграцията

Снимка: БГНЕС

Парламентът ще приеме на първо четене Директива на Европейския съюз за допълнително адаптиране на правна рамка в областта на законната миграция. Промените се отнасят до условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави, с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми "au pair". 

Една от целите на закона е да се увеличи общият брой чуждестранни студенти, включително граждани на Европейския съюз, с над 5% от общия брой на студентите, както и да се привлекат изследователи. Ще се въведат и облекчени условия за мобилност за научни работници и студенти в рамките на ЕС. Промени обаче ще последват и в Закона за чужденците в Република България, за българските лични документи и за  убежището на чужденците и бежанците. 

От КТ "Подкрепа" обаче не успяват да открият анализ за очакваните ефекти върху българския пазар на труда и намират, че има параграфи, които категорично трябва да бъдат коригирани.

КНСБ също имат становище, че има текстове, които не трябва да бъдат възприемани без корекции.

Парламентарният контрол ще започне с разисквания по питане от народните представители Георги Йорданов и Илиян Тимчев към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно стратегия за запазване и развитие на общинските болници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна