Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетът "Лебедово езеро" отново е на сцената на Софийската опера

Сцена от „Лебедово езеро” от Пьотр Илич Чайковски
Снимка: Арабеск

Балетът „Лебедово езеро“ от Чайковски отново е на сцената на Софийската опера. Спектаклите са тази вечер и утре от 19.00 часа. От операта припомнят, че това е най-известният и обичан балет по света, както и най-често поставяният. 

Диригент на постановката е Борис Спасов, хореографията и режисурата са на Олег Дановски, а художник е Иван Савов.  Главните роли са поверени на Марта Петкова и Емил Йорданов, а в утрешния спектакъл - на Катерина Петрова и Никола Хаджитанев.

Сред майсторите на класическия танц, които участват в постановката са и Румен Бонев, Георги Аспарухов, Боряна Петрова, Памела Пандова, Александър Александров.


Ролята на Одета-Одилия е създадена за прочутата руска балерина Лидия Николаевна Гейтен (1857-1920). Тя е солистка на Болшой театър от 1870 до 1893 г., а после е хореограф в театъра. Лидия има виртуозна техника и две десетилетия танцува всички женски партии в балетите, които се поставят в Болшой. Тя е уважавана от всички и харесвана изключително много от либретиста Владимир Бегичев, но никога не става негова любима и жена. Спектаклите за Лидия оформя винаги театралният художник Евгений Бауер, който също е влюбен в балерината и в нейните изпълнения, припомнят от операта. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна