Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на растежа на производствените цени в еврозоната и в целия ЕС през декември 2017-а

Производствените цени в България са с вторият най-солиден ръст в рамките на ЕС

Цените на стоките, напускащи предприятията в еврозоната, се повишиха слабо през декември спрямо предходния месец, но при доста рязко забавяне на техния растеж на годишна база в резултат на по-сдържано нарастване на енергийните цени, показват данни на Евростат.

Индексът на цените на производител (PPI) се повиши през декември с 0,2% спрямо ноември, когато нарасна с цели 0,6%, потвърждавайки осреднените очаквания на финансовите пазари.

На годишна база обаче растежът на индекса PPI в края на 2017-а година се забави доста рязко до 2,2% от 2,8% през ноември и прогноза за повишение с 2,3%, като това представлява най-слабо нарастване на производствените цени от юли 2017-а година, когато те се повишиха с 2 на сто.

Рязкото забавяне на производствената инфлация се дължи в най-голяма степен на символичното нарастване на енергийните цени на месечна база с едва 0,1% (след техен скок с 2,3% през ноември) и отслабване на техния растеж на годишна база до 2,9% от 4,9% месец по-рано. Основният PPI (изключвайки енергийните цени) се повиши през декември спрямо ноември с 0,1% и нарасна на годишна база с 1,9% след повишение с 2,1% през предходния месец.

Тези относително слаби данни са пореден сигнал за липсата на сериозен натиск върху потребителската инфлация в еврозоната в края на отминалата година.

В същото време индексът на производствените цени в рамките на целия ЕС се повиши през декември с едва 0,1% на месечна и с 2,4% на годишна база след растеж с 3,2% през ноември, като това представлява най-слаб годишен растеж от юли 2017-а насам, когато индексът PPI нарасна с 2,3 на сто.

През декември индексът PPI отбеляза най-солиден растеж на годишна база в Белгия (повишение с 5,1%), следвана от България (с 5,1%) и Обединеното кралство (с 4,2%). Данните на Евростат за нашата страна съвпадат с оповестените по-рано тази седмица данни на Националния статистически институт (НСИ), според които производствените цени на вътрешния пазар в България се повишиха през декември с 0,1% на месечна и с 5,1% спрямо декември 2016-а година, но след техен растеж с 5,8% на годишна база през ноември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна