Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита стабилизация на производствените цени в България в края на 2017 година

Снимка: БГНЕС

През декември 2017 година производствените цени в България останаха на нивото от ноември, прекъсвайки тенденцията на пет поредни месеца на растеж, показват данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) остана на нивото от ноември, когато се повиши с 0,6 на сто. Скок с 4,6% отбелязаха цените в добивната промишленост, докато цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ нараснаха с едва 0,3%, а тези в преработващата промишленост се понижиха с 0,4 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повиши през декември 2017 година с 4,1%, но след растеж с 5,7% месец по-рано, като цените в добивната промишленост нараснаха със 7,9%, в преработващата промишленост – с 2,0%, а при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ – с цели 10,1 на сто. Това представлява тринадесето поредно повишаване на производствените цени, след като през декември 2016 година те нараснаха за пръв път от средата на 2015 година.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през последния месец на миналата година нараснаха с 0,1% и регистрираха повишение с 5,1% на годишна база (спрямо декември 2016-а) след годишен растеж с 5,8% през предходния месец. Индексът на цените на производител на международния пазар пък се понижиха през декември с 0,2% на месечна база и се увеличиха на годишна база с 2,3 на сто.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ нарастване на месечната инфлация през декември за шести пореден месец при известно забавяне на годишната инфлация от близо 5-годишния връх, достигнат през ноември. Индексът CPI се повиши през декември с 0,4% на месечна база и нарасна на годишна база с 2,8%, след като през ноември потребителската инфлация в нашата страна се увеличи с 3,0% (най-солиден ръст от февруари 2013-а година насам).

Днешните данни за стабилизация на месечната производствена инфлация и забавяне на растежа ѝ на годишна база изглеждат като предпоставка за известно отслабване на потребителската инфлация през следващите няколко месеци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна