Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Все още има доста работа по коалиционните преговори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейните консерватори и социалдемократите, които се очаква да бъдат техни коалиционни партньори, все още има да свършат много работа, за да преодолеят различията си по широк спектър политически проблеми.

Трябва да кажа, че все още съществуват някой сериозни положения за обсъждане. Имаме волята да  преодолеем тези препятствия, но все още има много работа пред нас. Надявам се, че ще успеем, но както казах, проблемите все още не са решени, заяви Меркел пред репортери.

Коалиционните преговори в Германия навлязоха във финалната си фаза, след като в сряда консерваторите на Меркел се споразумяха със социалдемократическата партия по климатичните цели за 2030 г. Двете страни искат да приключат с преговорите за управляваща коалиция до дни.

Консерваторите и социалдемократите постигнаха съгласие и по инфраструктурни въпроси. Те се споразумяха и за миграцията, пенсиите и образованието. Двете страни са си поставили за цел да постигнат коалиционно споразумение до края на тази седмицата или началото на следващата.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц каза, че преговарящите не са притиснати от времето, намеквайки, че преговорите може да продължат след първоначално определения краен срок, който изтича в неделя. Той заяви, че е постигнат сериозен напредък в преговорите, и изрази надежда, че те ще бъдат успешни. По думите му все още има разногласия по трудовите права и здравеопазването.

Лидерът на баварските съюзници на Меркел Хорст Зеехофер каза, че не вижда причина за удължаване на преговорите след първоначалния краен срок. "Мисля, че ще свършим това в идните дни", заяви той. Засега няма причина да очакваме, че ще имаме нужда от повече време след неделя, каза Зеехофер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна