Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският държавен секретар се срещна с колегите си от Мексико и Канада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън се срещна в Мексико с мексиканския външен министър Луис Видегарай и двамата обсъждаха теми, свързани със сигурността и имиграцията, предаде Ройтерс.

След 20-минутен разговор към тях се присъедини и канадският външен министър Кристия Фрийланд и тримата министри обсъждаха северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА и сътрудничеството в областта на енергийната сфера.

След срещата Фрийланд каза, че Канада е уверена, че НАФТА ще бъде предоговорено така, че да бъде в интересите на всички участници в него:

Бихме желали да уговорим тази сделка по най-бързия начин. Несигурността никога не е добре за икономическото доверие. Въпреки казаното, това споразумение е наистина сложно и вярваме, че ще трябва време, за да го направим по правилния начин. Смятам, че всички ние ще работим усърдно, за да постигнем добра и за трите страни сделка, и то бързо.

Видегарай заяви, че Мексико никога няма да подкрепи военно решение на кризата във Венецуела, било то външно или вътрешно:

При никакви условия Мексико няма да подкрепи вариант, който предполага използване на насилие - вътрешно или външно, за да се реши ситуацията във Венецуела.

Това предупреждение бе отправено ден след като Тилърсън спомена за изгледи за военно въстание в тази страна. Външният министър на Мексико каза, че страната му ще използва всички дипломатически средства, които са на разположение, за да се намери изход на ситуацията във Венецуела. Тилърсън пък каза, че иска да види едни свободни и честни избори във Венецуела и завръщането към конституцията в тази страна:

Това, което бихме искали да видим там е един мирен преход. Ако президентът Мадуро се завърне към конституцията на Венецуела, възстанови надлежно избраното Народно събрания, разпусне незаконното Учредително събрание и се върне към честните и свободни избори, тогава той ще бъде щастлив да остане и да ръководи след свободни и честни избори. Ако иска да отстъпи и да остави някой друг да стори това, и това е приемливо. Нашето виждане е, че той трябва да се придържа към конституцията.

Държавният секретар предупреди Мексико да внимава за руската намеса в изборите по света в навечерието на мексиканските президентски избори, насрочени през юли:

Знаем, че Русия е оставила отпечатъците си по множество избори по света. Чуваме го също и от нашите партньори в Европа. Съветът ми към Мексико е да внимава и да обръща внимание на това, което се случва.

След Мексико, Тилърсън ще бъде на тридневна визита в Аржентина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна