Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групировката "Тахрир аш Шам" пое отговорност за сваления руски самолет в Сирия

Русия нанесе ответен удар след свалянето на Су-25, убити са повече от 30 терористи

| обновено на 04.02.18 в 02:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джихадистката групировка "Тахрир аш Шам" - известна като "Джебхат ан Нусра" и свързана с бившия клон на Ал Каида в Сирия, пое отговорността за сваления в Сирия руския самолет Су-25, предадоха световните агенции. Руският боен самолет беше свален в събота от бунтовници в Северозападна Сирия.

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че трийсет бойци на екстремистката групировка са били убити в последвалите въздушни удари в областта Идлиб
 - в същия район, където по-рано днес бе свален руски щурмови самолет.  
Русия нанесе масиран удар с високоточно оръжие по района в Сирия, откъдето преносим зенитно-ракетен комплекс свали руски щурмовик Су-25, при което бяха убити над 30 бойци на "Джебхат ан Нусра", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС

При полет над провинция Идлиб руски самолет Су-25 претърпя катастрофа. Пилотът успял да предаде, че е катапултирал в район, контролиран от бойците на "Джебхат ан Нусра", но по-късно е загинал при бой с терористите, се посочва още в съобщението. В момента Русия и Турция се опитват да върнат тялото на загиналия пилот.

Откакто се намеси в сирийската гражданска война на страната на президента Башар Асад през септември 2015 година Русия се ползва с абсолютно господство във въздушното пространство на страната. През последните дни редица райони в контролирания от бунтовниците Идлиб бяха подложени на интензивни бомбардировки с цивилни жертви.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна