Eмисия новини
от 05.00 часа

Протест на жители на Септември и околните села в защита на кмета Марин Рачев

| обновено на 04.02.18 в 15:26
Снимка: БГНЕС

Над 200 жители на Септември и околните села блокираха за час пътя от село Варвара за Велинград. Протестът им е в защита на кмета на Септември Марин Рачев, който е обвинен в източване на общината и в петък беше пуснат под парична гаранция срещу рекордната сума от 250 хиляди лева.

Точно в 12 часа пътят Варвара-Велинград бе напълно блокиран. Протестиращите настояват да отпаднат и обвиненията към Рачев, които в петък му повдигна Специализираната прокуратура.
В какво го обвиняват? Рачев го изведоха, все едно, че е убил сто човека. Какво значи 250 хиляди? Човек ли е убил?
Не ви ли притесняват тези 14 фирми, които са вързани с фамилията му?
На кой фирмата не е вързана.
Моделът е такъв, че човек разчита на човека. Ти разчиташ на своето семейство, той разчита на неговите хора.

Към протестиращите се присъединиха 11 кмета на села от общината, администрацията и общинските съветници, които заявиха, че покупката на имота от втората братовчедка на фамилията Рачев е станала с единодушното гласуване на общинските съветници, без значение на партийната им принадлежност. От областната структура на ГЕРБ запазват пълно мълчание по казуса "Марин Рачев". 


Според протестиращите работата на общинската администрация е блокирана заради иззетата компютърна техника от общината. Всъщност са иззети само част от компютрите. Въпреки, че протестът е на симпатизантите на Рачев, там е инициативният комитет "Да спасим община Септември" - хората, които подадоха сигналите до прокуратурата. Те бяха посрещнати с освирквания. На място има засилено полицейско присъствие, за да се предотвратят евентуалните сблъсъци. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от