Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Изборът на драговитийския епископ Даниил за Видински митрополит е сред основните теми на днешните вестици. 

Видин с владика от Америка, е водещото заглавие на Стандарт. Изданието отбелязва, че избраният с гласовете на 11 от общо 13-те гласа духовник, през последните седем години е живял в Америка. Там той заемаше поста викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Стандарт цитира отговора на Даниил на въпроса как се чувства, след като сменя Щатите с един от най-бедните райони у нас. "Тази земя, която е изхранвала толкова поколения, как можем да кажем, че е бедна. Бедно е мисленето, бедно е обезверяването, това ни прави бедни", казва новият видински митрополит Даниил. 

Когато сме заедно, Бог ни помага, казва още Даниил, цитиран на първата страница на в.Земя. А Труд отбелязва, че другият претендент за поста - Мелнишкият епископ Герасим е получил само два гласа.

МВР упорито виси на хранилката на бедните общини, четем на първа страница на вестник Сега. Рекордният бюджет от над милиард и 200 милиона лева на вътрешното министерство за поредна година не е стигнал за основни дейности като купуване на гориво, елементарни консумативи като дърва за огрев и основни дейности като ремонт на сгради, допълва изданието. В статията се цитира отчет за направените на МВР дарения. Най-често даренията са суми за гориво на полицейските коли. Сега отбелязва, че "този факт се разминава с клетвите на премиера Бойко Борисов от миналия юни, че лимитът за гориво на патрулките ще отпадне".

Ураганният вятър наду 10 пъти цените за рязане на дървета, четем на първа страница на Монитор. Силният вятър, който усложни обстановката основно на територията на София и област Враца, наду цените за спешно рязане на дърветата, продължава статията. Според проверка на вестника 2 хиляди лева за отсичане на опасен бор, а  тополи стигат до 5 хиляди лева. Според Монитор само преди седмица тарифата за премахване на опасно дърво е била между 100 и 200 лева. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна