Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукерските „мечове“ на дърворезбаря Иван Иванов

Ритмичният грохот на хлопките и звънците отново ще пропъди „злите сили” за Сирна Неделя, а кукерите задължително ще стискат в ръката си оръжие- дървена сабя, наречена „калъч”. Иван Иванов от Средец, възпитаник на тревненската школа, снабдява кукерската дружина със своеобразните мечове.

Дълги години участвам в кукерските празници, които в Странджа са по Заговезни. И докато на други места ползват геги, въжета, синджир,  значим по нашенски е мечът или калъчът. Изработил съм няколко вида, нашарил съм ги с овчарска дърворезба, отбелязва Иван и продължава:

Един цялостен кукерски костюм може да стигне от шест до десет хиляди лева. Като млад виждах как  цяла година  се събираха кози кожи с дълъг косъм. Звънците са тежки поне десетина килограма. Кожите се мокрят предварително, мажат се с оцет, костюмите се надяват мокри, не може да се надене костюмът, ако е изсъхнал. Участниците се изпотяват, но не се разболяват.

А зрелището си струва, привлича и малки кукерчета (куковчета), споделя Иван. 4-5 годишни деца стават част от този театър на живо, в който всеки участник е самороден талант и се опитва да изиграе някаква роля пред наблюдателите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна