Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата подари на Ердоган медальон с Ангела на мира, който унищожава Демона на войната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ангел, който обгръща северното и южното полукълбо и побеждава противопоставящия му се дракон - бронзов медальон с този символ е подарил днес папа Франциск на Реджеп Ердоган, който стана първият турски президент, приет във Ватикана от 1959 година насам, предаде Ройтерс. Двамата са се обявили за постигане на мир в Близкия изток чрез диалог и преговори в рамките на международното право. 

Това е Ангелът на мира, който унищожава Демона на войната, каза папата, връчвайки на Ердоган медальона, изработен от италианския художник Гуидо Верол: 

Символ на свят, основаващ се на мир и справедливост

Ердоган, който върна посещение на папата от 2014 г., разговаря на четири очи със Светия отец в продължение на 50 минути.

Страните обсъдиха ситуацията в Турция, условията на католическата общност, усилията за приютяването на многобройните бежанци и свързаните с това предизвикателства, се посочва в съобщение на Ватикана, цитирано от ДПА.

В съобщението се отбелязва още, че разговорите са включвали статута на Йерусалим, като е била подчертана необходимостта да се насърчава мира и стабилността в региона (на Близкия изток) чрез диалог и преговори при спазване на човешките права и международното законодателство

Както Ердоган, така и папата се противопоставят на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, което според редица съюзници на САЩ може да подкопае усилията за мир в Близкия изток, отбелязва ДПА. Агенцията припомня, че Ватикана подкрепя решение от две държави за палестинско-израелския конфликт като двете страни трябва да се договорят за статута на Йерусалим като част от мирния процес. Палестинците искат Източен Йерусалим за столица на бъдещата им независима държава, докато Израел обяви целия град за своя "обединена и вечна столица". Ердоган и папата говориха по телефона, след като Тръмп обяви решението си през декември и се съгласиха, че всяка промяна на статута на Йерусалим трябва да бъде избегната.  Преди да отпътува от Турция Ердоган заяви, че САЩ са се изолирали по въпроса за Йерусалим.

Днес 3500 полицаи блокираха центъра на Рим, за да не позволят на протестиращи да блокират визитата на Ердоган, който беше приет и от италианските власти. Лидерът на антиислямската формация Северна лига Матео Салвини обвини правителството, че приема в Рим лидера на кървав и свободоубиващ ислямски режим.

Полицията съобщи, че е задържала двама души, след като демонстранти се опитали да преминат през полицейския кордон и да се доближат до Ватикана, въпреки че имали разрешение за протест в друг район.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!