Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в центъра на столицата заради мръсния въздух

Снимка: БГНЕС


Жители на три столични квартала - Красна поляна, Овча купел и Западен парк, проведоха тази вечер протестно шествие от сградата на Столичната община през представителството на Европарламента до Националния дворец на културата заради недостатъчните мерки срещу замърсяването на въздуха.

Протестиращите настояха общината да упражнява ефективен контрол, за да не бъдат използвани незаконни горива за отопление, а също да бъдат премахнати незаконните постройки.

„Не се взимат никакви мерки нито за събарянето на незаконните постройки във Виетнамските общежития, нито по отношение на нивата на мръсния въздух. Не сме склонни да правим повече компромиси ... Искаме от общината адекватни мерки. протестираме, защото замъэрсенстта при нас е многократно над нормата,“ казаха участници в протеста.


Eдна от протестиращите -  Деси Малинова, сподели за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт", че замърсяването с фини прахови частици в тези региони достига до 2000 микрограма на кубичен метър, което е в пъти в пъти над допустимите норми - 50 микрограма. Тя изтъкна, че повечето протестиращи искат спешни мерки и не са доволни от обещаните от министър Димов ограничения от догодина. На жилищата в кварталите трябва да бъдат монтирани уреди, които да измерват какво излиза от комините и да се налагат санкции при замърсяване, смята тя. Столична община пък трябва да премахне гетата във "Виетнамски общежития" и "Факултета", които се отопляват с битови отпадъци и да вземе мерки срещу незаконното строителство там. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени