Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяването на шенгенското пространство ще обсъдят Бойко Борисов и Марк Рюте

Снимка: БТА

Темите за разширяването на шенгенското пространство и за контрола на външните граници на Европейския съюз ще обсъдят тази вечер премиерът Бойко Борисов и холандският му колега Марк РютеТой ще бъде на кратко работно посещение в София.

Холандия се обяви против членството ни в пространството. Преди дни Борисов коментира, че това е заради страховете на холандците: 

Просто заради собственото си съхранение не искат да ни пуснат. Защото ако и ние сме шенгенска държава, ако утре се счупи споразумението с Турция и влязат 500 000 в България, ще ни потопят нас, но вече до Холандия например няма да има какво да ги спира, и те заради собствената си сигурност се надявам да се договорим за въздух и вода, това ще го държат до края.

Германия вече не се противопоставя толкова остро на българското членство в Шенген и подкрепя страната ни, декларира канцлерът Ангела Меркел след срещата си с Борисов през януари в София.

А също тогава Борисов обяви, че разчита на срещата си с Марк Рюте, за да го убеди в необходимостта за присъединяването на страната ни към Шенген:

По въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и сега. Понеже Холандия най-гласно изрази несъгласието си за това България и Румъния да са в Шенген – да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където искат. Ще им осигурим пълен достъп, където пожелаят, да отидат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна