Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Мащабният корупционен скандал с участието на двама бивши премиери и осем бивши министри в Гърция е сред водещите теми на вестниците в южната ни съседка. Днес в гръцкия парламент влиза съдебната преписка по случая, който беше оповестен миналата година. Премиерът Алексис Ципрас свиква днес извънредно заседание на кабинета. 
Магистратите са се добрали до факти, че швейцарската фармацевтична компания Новартис, която е в процес на разследване в Атина, вероятно е подкупвала "хиляди" лекари и служители, за да рекламират нейните продукти в Гърция. 
Не е какъв тип обвинения ще бъдат повдигнати на десетимата политици, коментира вестинк "Катимерини", като отбелязва, че в скандала са замесени лица от различни партии в периода 2006 - 2015 г., сред които и бившият премиер Андонис Самарас. 
Всички обвинени отричат да са взимали подкупи.
Американските медии коментират срива на Дау Джоунс, който според "Вашингтон пост" е породил ново безпокойство и у американците, които досега бяха свидетели как стойността на техните спестявания за пенсия и имоти постоянно нараства без колебанията. 
Според американския ежедневник тази турбуленция на финансовите пазари, обхванала Азия, Европа и САЩ заради опасения от инфлация, е най-силната от 2016 г. 
Тя заплашва да отнеме от президента Доналд Тръмп и Републиканската партия любимата им тема преди междинните избори за Конгрес през ноември - за стабилността на американската икономика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени