Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската ЦИК регистрира Владимир Путин като кандидат за президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЦИК на Русия регистрира Владимир Путин като кандидат за президент за предстоящите избори на 18 март, съобщи ТАСС. Този път държавният глава се явява на изборите като независим кандидат.

Проучванията сочат огромна преднина за Путин пред останалите кандидати. Той ще се бори за четвърти мандат.

Удостоверението за регистрацията на Путин като кандидат получи шефът на правната служба в предизборния щаб Сергей Кабишев. Той заяви, че президентът не е задължен да излезе в отпуск по време на кампанията, посочва ТАСС.

В отговор на въпрос дали президентът планира да излезе в отпуск Кабишев каза, че стратегията и тактиката на предизборната кампания се определят лично от него (Путин).

От ЦИК съобщиха, че за недействителни са признати 232 подписа от внесените 314 хиляди и 837 в подкрепа на кандидатурата на Путин. Не са открити недостоверни подписи, каза Александър Клюкин, член на комисията.

Путин стана третият регистриран кандидат за изборите на 18 март след лидера на Либерално-демократическата партия на Русия и кандидата на Комунистическата партия на Руската федерация Павел Грудинин.

Решение от ЦИК за регистрация очакват още 5-има кандидати, подали документи: Григорий Явлински (партия „Яблоко“), Борис Титов (Партия на растежа), Сергей Бабурин (Руски общенароден съюз), Ксения Собчак (Гражданска инициатива) и Максим Сурайкин („Руски комунисти“).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна