Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японци отглеждат коса с рекордна скорост, за да преборят плешивостта

Японски учени разработват технология, която след 10-ина години може да остави плешивостта в историята.
Снимка: Ройтерс

Плешивостта може да остане един ден в историята, благодарение на японски учени, които разработиха начин за рекордно бързо отглеждане на космени фоликули в лаборатория, предаде агенция Франс прес.

Тяхната технология използва два вида клетки, поставени в силиконови контейнери за култивиране на зародиши на космени фоликули, от които расте косата.

Екипът, воден от Джунджи Фукуда от Националния университет във Йокохама, успял да култивира 5000 такива зародиша само за няколко дни, което е достатъчно за възстановяване на пълното окосмяване.

Методиката е огромна крачка напред, тъй като сега в лабораторни условия успешно се създавали около 50-ина зародиша наведнъж.

Макар да са направени успешни изпитания върху мишки, тестовете с хора се очакват най-рано след пет години, като новото лечение може да е достъпно след 10 години. 

То може да помогне и на хора, останали без коса в резултат на рак или друго заболявате, смята проф. Фукуда, чието изследване е публикувано в сп. „Байоматириълс“

Японският учен се разграничи от съобщенията, че вещество в пържените картофи на „Макдоналдс“ може да помогне за лекуване на плешивостта.

Силиконът, използван като хранителна среда в изследването, е диметил полисилоксан и се използва във веригата за бързо хранене при пърженето в олио. Но консумирането му не помага срещу обезкосмяването, подчертава проф. Фукуда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени