Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

"Тези дни фокусът ни беше 6-и склад, за да не допуснем взривове. Колегите от СОБТ свършиха изключително професионално работата си, за да имаме сигурност"

| Интервю
Александър Джартов
Снимка: БГНЕС

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност.

Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю пред БНР.

"Сработва, когато се дава нареждане по установения ред", обясни той и не приема критиката, че се създавало паника.

„Време и институциите да ги припознават като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Ако 6-и склад беше взривен, всички щяха да апелират да се използва. Системата може да се ползва и за превантивни цели. Трябва време и повече обучение, и ще се получат нещата, както е замислен инструментът. Това е много мощен инструмент. Да се направи проучване, колко струват такива системи на други държави. Кметове и местни власти да се обучат и да я използваме след като сме я платили“, коментира главен комисар Джартов.

За взрива в Елин Пелин той обясни, че се прави всичко възможно да бъде обезопасен целият обект, така че разследващите органи да си свършат работата без риск.

„Тези дни фокусът ни беше 6-и склад, за да не допуснем взривове. Колегите от СОБТ свършиха изключително професионално работата си, за да имаме сигурност, но пак няма 100% гаранция, имайки предвид спецификата на обекта“, категоричен е директорът на ГДПБЗН.

И допълни, че край Елин Пелин продължават гърмежите и може някой, който изнася продукцията от опасния склад, да пострада.

Към момента е трудно да се определи срок, кога пожарната ще влезе да гаси, защото „гърмежите показват, че има потенциална опасност за хората“.

„Колегите от следствието са на място и очакваме техните указания за допълнителни мерки за въвеждане на вода, така че да не унищожаваме местопроизшествието. След пожари и взривове следите, които остават са изключително малко", каза Джартов.

 Той потвърди, че преди месец пожарникари заедно със служба КОС са проверявали складовете на Енигма край Елин Пелин.

А относно съмнения на проверката той е категоричен: 

"Нашите служители не са водещи при този вид проверки. Те не докладват, а документират всички. Ако има нарушение правят предписания, ако няма правят протокол."

"Общественият интерес е да няма загинали, пострадали и щети. При пожарите е същото - всяка небрежност може да доведе до инцидент с тежки последици. Едно невнимание и в продължение на дни се използва ресурс. А най-големият проблем е, че има опасност за здравето и живота на населението“, коментира Джартов обжалването на Енигма в съда на наредбата на СОС за забрана на пиротехнически средства, както и становището на МВР.

И смята, че санкциите, сами по себе си, не решават проблема с нарушителите.

„По-скоро трябва работа с децата и изграждане на различен начин на мислене – по отговорни към хората и природата“, препоръча директорът на ГДПБЗН.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени