Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-богатите хора в света са загубили 114 млрд. долара заради срива на фондовите пазари в САЩ

Състоянието на Уорън Бъфет е намаляло с 5 млрд. долара, на второ място по загуби е Марк Зукърбърг

| обновено на 06.02.18 в 13:54
Състоянието на Уорън Бъфет е намаляло с 5 млрд. долара и сега е 85 милиарда.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сривът на фондовата борса в Ню Йорк се отрази и на индексите в Европа и Азия. Борсите в Лондон и Франкфурт започнаха днешната търговия с над 3-процентни спадове.

Лавинообразният ефект се усети и в Токио, където борсата падна с близо 5%. Анализаторите отбелязват, че сривът на Дау Джонс с 4,6 на сто е причинил обезценки за над един трилион долара и буквално е заличил добрите резултати след данъчната реформа в Съединените щати. 
Инвеститорите се опасяват, че  икономиката на Съединените щати се развива много бързо, което може да доведе до по-сериозен ръст на инфлацията и голямо увеличаване на бюджетния дефицит. Това дори принуди Белият дом да реагира, като подчерта, че американската икономика остава изключително силна и вниманието на президента Доналд Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели.
Най-богатите хора в света са загубили 114 млрд. долара заради срива на фондовите пазари в САЩ, съобщи агенция Блумбърг. С най-големи загуби е Уорън Бъфет, чието състояние е намаляло с 5 млрд. долара и сега е 85 милиарда. На второ място по загуби е ръководителят на компанията Facebook Марк Зукърбърг, чието състояние е намаляло с над 3 и половина млрд. долара. Най-богатият човек в света - собственикът на американския интернет магазин Amazon Джеф Безос, също е обеднял с над 3 млрд. долара и сега разполага със 116 милиарда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна