Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивна търговия на европейските борси след снощния здрав отскок на "Уолстрийт"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда европейските фондови пазари се оцветиха за пръв път в зелено след седем поредни сесии на спад, следвайки добрия отскок на акциите, търгувани на "Уолстрийт" в края на вчерашната много динамична търговия.

Във вторник американският пазар на акции успя да възстанови част от сериозните загуби, регистрирани по време на "черния понеделник", когато основните фондови индекси на "Уолстрийт" се сринаха с около и над 4%, предизвиквайки най-сериозната паника на фондовите борси от 2011-а година насам.

След резки движения и в двете посоки (между солидни загуби и печалби) американските фондови индекси успяха да отбележат солиден отскок през последните часове на вчерашната търговия, като индексът на сините чипове DJIA нарасна с 567 пункта (или с 2,33%), парирайки аналогичен по-размер спад при отварянето на "Уолстрийт" и след като в понеделник успя да се раздели с цели 1175 пункта, понижавайки се с 4,6%. Широкият индекс S&P500 се повиши с 1,74%, а технологичният Nasdaq Composite - с 2,13% само ден, след като те се сринаха съответно с 4,1% и с 3,8%.

Позитивният финал на вчерашната търговия в САЩ провокира инвеститорски риск-апетит и на борсите на Стария континент, като днес общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,72% към 376,03 пункта, отскачайки от негово седеммесечно дъно, достигнато по време на търговията във вторник (най-ниско ниво от август 2017-а година). По този начин общият европейски фондов индекс е на път да прекъсне негативната тенденция на непрекъснат спад през предходните седем поредни сесии на търговия.

Германският фондов индекс DAX нараства в сряда с 0,56%, намирайки допълнителна подкрепа от информацията, че консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц са успели най-сетне да се договорят за формиране на коалиционно правителство. Понижението на германското индустриално производство през последния месец на миналата година не влияе негативно на днешните борсови настроения, тъй като солидният ръст на промишлените поръчки е предпоставка за продължаващ подем на индустриалния сектор през следващите месеци.

Френският фондов индекс CAC 40 се повишава с 0,54%, а британският FTSE100 - с 0,46%, отскачайки от 10-месечното дъно, достигнато на борсата в Лондон по време на вчерашната търговия.

Докато глобалната икономика продължава да отчита позитивна икономическа перспектива, резките двупосочни движения и голямата волатилност на пазарите на акции през последните няколко дни вероятно ще въведат известен елемент на несигурност и предпазливост сред инвеститорите, поне докато няма малко по-стабилно ценово развитие, заяви за агенция Market Watch главният пазарен анализатор в CMC Markets UK Майкъл Хюсън.

                                                                                                       Графика на германския фондов индекс DAX

СнимкаОтносно пазарите в Европа фондовите индекси DAX и CAC 40 се търгуват през последните няколко дни под тяхната 200-дневна пълзяща средна. Това се случва за пръв път от третото тримесечие на 2016-а година насам, което ни навежда на мисълта, че можем да се окажем в период на известна консолидация (стабилизация) през следващите дни на търговия, добави той.

Ценовите движения на акциите на конкретните европейски компании през днешната търговия обаче са повлияни в най-голяма степен от корпоративните финансови отчети за последното тримесечие и за цялата изминала година.

Акциите на петролни компании като Tullow Oil PLC и Statoil ASA поскъпват съответно с 1,8% и с 3,52%, след като те представиха по-добри от очакваното отчети за 2017-а година.

На другия полюс обаче са акциите на Carlsberg AS, които се понижават с над 4%, след като голямата пивоварна компания съобщи за спад на нейните печалби през миналата година.

Спад с над 6% регистрират акциите на Novozymes AS, тъй като и датската компания за ензими представи по-слаби от очакваното финансови резултати. Подобно е и положението с акциите на Sanofi SA, които се понижават с 2,28%, след като френският фармацевтичен гигант отчете спад на тримесечната си печалба в края на 2017-а година до 129 млн. евро от 790 млн. евро през същия период на 2016-а година.

Според данни на Thomson Reuters, от компаниите, влизащи в индекса Stoxx Europe 600 и представили вече своите последни финансови отчети, печалбите при едва 48,2% от тях са надвишили осреднените прогнози на икономисти и анализатори.

Междувременно инвеститорите на европейските пазари на акции следят внимателно поведението на американските фондови фючърси преди днешния старт на реалната търговия на "Уолстрийт" (от 16:30ч.). Около четири часа преди началото на американската търговия, фючърсите на индекса DJIA се понижават с близо 1%, или с около 240 пункта, на широкият индекс S&P500 - също с близо около процент, а на технологичният индекс Nasdaq10 - с 0,75%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна