Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенс: САЩ ще наложи най-строгите си санкции срещу Северна Корея досега

Майк Пенс и Шиндзо Абе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският вицепрезидент Майк Пенс обяви в Япония след среща с японския министър-председател Шиндзо Абе, че САЩ подготвят нови строги и агресивни санкции срещу Северна Корея, предаде Ройтерс. Те целят да убедят КНДР да изостави ядрената и ракетната си програма:

Ще продължим да засилваме кампанията си за натиск докато Северна Корея не предприеме конкретни стъпки за пълна, удостоверима и необратима денуклеаризация. За тази цел САЩ скоро ще представят най-суровите и агресивни икономически санкции срещу Северна Корея. Ще продължим да изолираме Северна Корея докато не се откаже от ядрената и балистичната си програма веднъж за винаги.

Пенс повтори, че "всички варианти са на масата" относно позицията на Вашингтон за справяне със Северна Корея. Пенс е в Япония на път за Южна Корея, където води американската делегация на зимните Олимпийски игри в Пьончан. На съвместна пресконференция японският премиер Шиндзо Абе заяви, че САЩ и Япония са 100 процента заедно:

Отново потвърждаваме, че САЩ и Япония са 100 процента заедно. Оценяваме диалога между Южна и Северна Корея за успеха на зимните олимпийски игри в Пьончан. Но от друга страна трябва ясно да отчетем факта, че Северна Корея продължава упорито да работи по ядрената и ракетната си програма.

Абе отбеляза също, че утре се очаква голям военен парад в Пхенян.

Междувременно агенция Ройтерс съобщи, че руски и севернокорейски дипломати са обсъдили отношенията си, както и ситуацията на Корейския полуостров, на среща в Москва.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!