Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Коалиционните преговори бяха трудни, но си заслужаваха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че коалиционната сделка между нейния консервативен блок и социалдемократите е солидна основа за стабилно правителство, което ще се фокусира върху инвестициите в икономиката, за да бъде тя конкурентоспособна в бъдеще, предаде Ройтерс. Знаем, че за да бъде добро бъдещето на нашия народ трябва да модернизираме инфраструктурата и да вземем мерки за справяне с проблемите пред дигитализацията. Стабилните финанси са характерни за нашето правителство, заяви Меркел на съвместна пресконференция с лидера на социалдемократите Мартин Шулц. Тя добави, че договарянето с неговата партия по въпроса с миграцията е било трудно:

Това беше една от най-трудните глави. Не беше лесно да вземем под внимание от една страна хуманността, и урегулирането на миграцията от друга, но и по този въпрос успяхме да предложим добър пакет мерки, заяви германският канцлер, и добави:

Хората имаха две оправдани изисквания към нас: първо, най-накрая да съставим стабилно правителство. И на второ място, по време на преговорите, да вземем под внимание нуждите и интересите им. Убедена съм, че коалиционния договор, по който постигнахме съгласие, може да бъде точно това - основата за добро и стабилно правителство, от което се нуждае страната ни и което света очаква от нас.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц приветства коалиционната сделка, като я определи като повратен момент за европейската политика. Това, което написахме в коалиционното споразумение, отнасящо се до ЕС и бъдещето му ще доведе до фундаментална промяна в посоката за Европа. С това коалиционно споразумение Германия ще поеме отново активната и водеща роля в ЕС, коментира Мартин Шулц:

Искаме обществото да покаже солидарност и вярвам, че това, което наложихме, носи белезите на социалната демокрация. Имахме силно влияние при съставянето на коалиционния договор и сме доволни, че въпреки че някои отстъпки бяха трудни за нашите колеги консерватори, те все пак бяха постигнати.

Хорст Зеехофер, лидер на посестримата баварска партия на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, заяви, че днешното споразумение със социалдемократите предлага позитивен път за преодоляване на разделението и поларизацията в германското общество. Намерихме правилният отговор на трудните изборни резултати от 24 септември, като показахме, че разбрахме посланието и ще има промяна в статуквото, отбеляза Зеехофер. Германските медии съобщават, че той е вероятният вътрешен министър в новото правителство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна