Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Йоурова: Румъния трябва да се възползва от решението на КС да върне два от проектозаконите

Снимка: БГНЕС

Румънският парламент трябва да се възползва от решението на Конституционния съд, който върна два от проектозаконите в областта на съдебната система. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова по време на дебат на пленарно заседание в Европейския парламент в Страсбург. 

След 10-годишни продължителни усилия Румъния има една от най-добрите съдебни системи в региона. През януари 2017 година Комисията предложи ограничен набор от препоръки, които, ако бяха приложени изцяло и имаше гаранция за необратимост, щяха да извадят Румъния от Механизма за сътрудничество и проверка, припомни комисар Йоурова в началото на дебатите. 

Еврокомисарят каза още, че спорните промени в съдебната система на Румъния са гласувани въпреки предупрежденията на Европейската комисия, и по думите ѝ, набързо, в края на миналата година. 

Страната е в лапите на шепа управници, които се водят единствено от желанието да спасят кожите си. Председателят на социалистите, които са на власт, вече е осъждан за изборна измама и в момента се разследва за отклоняване на средства от европейските фондове. Европейският съюз трябва да реагира и да подкрепи тази страна, която ще поеме председателството през 2019 година. Нека не изоставяме хилядите румънци и тези неправителствени организации, които изразиха жаждата си за справедливост, добави евродепутатът Ева Жоли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени