Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит ще засегне най-сериозно търговията на дребно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания поредно изтичане на информация от анализ на правителството показва последиците по сектори за британската икономика след излизането от ЕС. Най-сериозно ще бъде засегната търговията на дребно – 20-процентно увеличение, а в автомобилостроенето се очаква производствените разходи да се увеличат с 13 процента.
 
Анализът е изготвен от икономисти на правителството специално за министрите преди днешното заседание на кабинета, на което трябва да бъдат взети трудни решения за бъдещите търговски отношения с ЕС.

Анализът обхваща всички сектори на икономиката, като освен търговията на дребно и автомобилостроенето сериозно ще бъдат засегнати и хранително-вкусовата индустрия, отбраната и образованието. В селското стопанство се очаква производствените разходи да нараснат със 17 процента, но това може да бъде смекчено с промяната на правилата и евентуалните сделки за свободна търговия с нови пазари.

Данните са част от доклада, за който миналата седмица изтече информация. Говорител на правителството днес се застрахова с изявлението, че анализът не представлява политиката на правителството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна