Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: ЕЦБ трябва да прекрати програмата си за "количествени улеснения" след септември

Йенс Вайдман от Бундесбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка трябва да прекрати след септември своята огромна по размер програма за изкупуване на еврооблигации, въпреки по-силното евро и настоящата нестабилност на световните капиталови пазари, заяви в четвъртък президентът на Германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Говорейки по време на конференция във Франкфурт, г-н Вайдман, който е един от 25-те членове на Комитета за определяне на лихвени проценти на ЕЦБ, заяви, че не са необходими по-нататъшни значителни по размер покупки на нетни активи извън обявената сума, ако икономическият растеж в еврозоната се развива според настоящите очаквания.

Трябва да се има предвид, че през последните месеци членовете на ЕЦБ преценяват колко бързо може да бъде премахната програмата за изкупуване на активи в размер над 2,5 трлн. евро, известна като "количествени улеснения", с оглед на доста добрата икономическа експанзия в региона. За последно ЕЦБ намали наполовина месечните покупки на евроблигации до 30 млрд. евро от началото на настоящата година, анагажирайки се тази програма да остане в сила поне до септември 2018-а година. След първото за настоящата година заседание на ЕЦБ, президентът на банката Марио Драги обаче сигнализира, че самата програма за покупки на активи няма да спре изведнъж.

Самият управител на Бундесбанк, също не изключи възможността за ново краткосрочно удължаване на срока на действие на програмата за "количествени улеснения". Той обаче отбеляза, че към този момент икономическото възстановяване на еврозоната е може би по-напреднало от това, което беше в САЩ, когато Федералният резерв обяви през 2014-а година край на своята програма за покупки на американски държавни облигации и на ипотечно гарантирани книжа за около 4,5 трлн. долара.

Благоприятните икономически перспективи предоставят по-голяма увереност по отношение на очакванията, че ръстът на заплатите и следователно вътрешният ценови натиск ще нарастват постепенно, посочи днес Йенс Вайдман. Той добави, че постигнатата през настоящата седмица сделка за увеличаване на заплатите в машиностроителния сектор на Германия "е в съответствие с тази картина", което предполага, че германската инфлация ще нарасне с намаляване на безработицата в страната.

Шефът на Бундесбанк също така призова останалите членове на ЕЦБ да не се смущават от поскъпващото евро или от ситуацията на финансовите пазари, която е доста напрегната през последните дни на фона на инвеститорските притеснения относно намаляване на паричните стимули от водещите централни банки.

Американските акции поскъпваха за продължителен период без никакви забележими корекции, което беше нещо необичайно, като се има предвид, че те изглеждаха надценени като цяло, отбеляза Йенс Вайдман, коментирайки драматичния спад на акциите на "Уолстрийт" от началото на седмицата, който беше последван от дни на нервна двупосочна търговия.

ЕЦБ обаче ще следи отблизо валутния курс на еврото, посочи той, но добави, че неотдавнашното поскъпване на еврото спрямо долара няма да възпрепятства икономическия растеж в еврозоната.

Неотдавнашното поскъпване на еврото изглежда малко вероятно да изложи на риск икономическата експанзия. Всъщност част от това възходящо движение е по-скоро като реакция на по-бляскавите растежни перспективи за региона на единния валутен блок, каза Вайдман.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна