Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка запази лихвите без промяна, но сигнализира за скорошно тяхно ново повишение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка запази очаквано основната британска лихва на ниво от 0,5%, но сигнализира, че вероятно ще се наложи по-скорошно и по-агресивно повишаване на лихвените ставки, отколкото бяха досегашните прогнози.

Днешното решение за запазване на основната лихва на ниво от 0,5% беше взето с пълно единодушие (с 9 на 0 гласа), като в същото време централните банкери оставиха без промяна и размера на програмата за покупки на държавни облигации за 435 млрд. паунда, както и размера на програмата за покупки на корпоративни облигации за 10 млрд. британски лири.

АЦБ обаче повиши своите прогнози за растежа на британската икономика с оглед на по-силния глобален икономически подем и вече очаква нарастване на БВП с 1,8% през тази и през следващата година при предходна оценка от преди три месеца за растеж на икономиката на Острова съответно с 1,6% и с 1,7%.

Това дава основание на централната банка вече да очаква малко по-скорошно и в по-голям размер повишаване на основната британската лихва спрямо нейните прогнози през миналата година. Според АЦБ очакваното от финансовите пазари повишаване на лихвената ставка с общо 0,75% в рамките на следващите три години вероятно няма да бъде достатъчно, за да доведе до намаляване на годишната британска инфлация към целевото ниво от 2%, след като през декември инфлацията на Острова нарасна с 3 на сто.

Британската централна банка повиши основната си лихва от 0,25% до 0,5% през ноември 2017-а година, като това представляваше първата стъпка на затягане на лихвите от едно десетилетие насам. Изявлението на АЦБ след днешното редовно заседание вероятно ще циментира пазарните очаквания за предстоящо ново повишение на лихвените ставки през следващите месеци - вероятно още на заседанието през месец май.

Ако икономиката се представя в рамките на новите прогнози, това може да наложи затягане на паричната политика (повишение на лихвите) малко по-рано и вероятно в малко по-голям размер, посочи управителят на АЦБ Марк Карни в писмо, което той изпрати на британския финансов министър Филип Хамънд и в което обясни днешното решение на банката.

Трябва да се има предвид, че днешното послание на АЦБ идва в момент, когато глобалните инвеститори се притесняват, че по-бързият икономически растеж в световен план може да доведе и до по-рязко увеличаване на инфлацията, принуждавайки централните банки да предприемат по-агресивни политики по отношение на все още прекалено ниските лихвени равнища. Именно тези опасения допринесоха за сериозните трусове на световните фондови, стокови и дългови пазари през настоящата седмица.

След края на заседание на Английската централна банка британската лира поскъпна рязко спрямо останалите основни валути. В рамките на минути паундът нарасна с 0,85% към тридневен връх от 1,4014 американски долара, след като преди края на днешното заседание се търгуваше недалеч от триседмичното дъно около 1,3836 нивото, достигнато по време на търговията във вторник. В същото време еврото се обезцени с цели 1,15% към 6-дневно дъно около 0,8731 британски лири.

Лондонският пазар на акции обаче реагира негативно на сигналите от АЦБ за по-скорошно ново вдигане на лихвените ставки, като индексът FTSE100 се понижава в рамките на днешната търговия с около 0,8%. Доходността на 10-годишните британски държавни облигации пък се повиши рязко към 1,61% от нива около 1,55% точно преди края на заседанието на централната банка. Доходността на краткосрочните двегодишни британски дългови книжа нарасна до 0,706%, достигайки най-високо ниво от декември 2015-а година насам.


В същото време фючърсите на британската лихва с падеж през юни, които се търгуват дълговите пазари, вече оценяват на 60% вероятността за повишаване на водещата лихва на АЦБ с нови 0,25% (през месец май?), а вероятността за подобен ход от страна на централната банка през август вече се оценява на 100%. Трябва да се има предвид, че преди днешното заседание на АЦБ, шансовете за вдигане на лихвените ставки на заседанието през май се определяха на около 50 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна