Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български инженери разработиха технология да разговаряме с автомобила си

Той може да комуникира с производителя, когато има дефект или аварийна ситуация

Снимка: Наталия Ганчовска

Високотехнологична операционна система вече позволява да разговаряме с автомобила си. Технологията е разработена в България, от родни инженери. Системата вече се прилага при най-високия клас автомобили на един от водещите световни производители.

Автомобилите все повече се приближават до изкуствения интелект и страната ни е част от този процес. Операционната система, разработена у нас вече позволява:

Да си говорите с автомобила. Може да изисквате определени неща от него. Той може да комуникира с производителя, когато има дефект или аварийна ситуация, тоест това е една напълно нова ера в автомобилостроенето - казва Любомир Станиславов от Аутомотив клъстер България. Нещо повече, автомобилът може да ни отговори по зададен въпрос, засега ограничен до три думи:

Автомобилът би трябвало да може да отговори на всеки един въпрос, стига да му зададете три думи. Той може да намери дестинация, може да намери ресторант, може да намери място, може да каже какво е неговото състояние или състоянието на околната среда.

Системата скоро ще има своите аналози при всички автомобилни производители, смятат нейните създатели, а Любомир Станиславов е уверен и в друго:

Не е далеч времето, когато в България ще се произвеждат автомобили, категорично.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!