Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП осъди в резолюция Турция за арестите на несъгласни с интервенцията ѝ в Африн

Европейският парламент прие резолюция, с която осъди арестите на журналисти, активисти, лекари и обикновени граждани в Турция, изразили несъгласие срещу турската военна интервенция в сирийския анклав Африн. Евродепутатите изразиха сериозна загриженост от хуманитарните последствия от турската намеса и поискаха спиране на тези непропорционални действия.

Извънредното положение, обявено след неуспешния опит за военен преврат, се използва за допълнително потискане на законната и мирна опозиция, подчертават евродепутатите. Те допълват, че оттогава са затворени над 160 медийни организации, а турското гражданско общество е подложено на масови репресии. Исканията, които депутатите поставиха пред турските власти са: отмяна на извънредното положение, незабавно и безусловно освобождаване на всички задържани без убедителни доказателства за извършването на престъпна дейност, включително германския журналист Денис Юджел и четирима журналисти от вестник "Джумхуриет". 

Членовете на Европейския парламент заявяват, че средствата, предназначени за органите на Турция в рамките на инструмента за предприсъединителна помощ, трябва да бъдат обвързани с условия за подобрение в областта на правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна