Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край на мечтите на 47 руски спортисти и треньори да участват на Игрите в Пьончан

КАС

Спортният арбитражен съд отхвърли жалбите на общо 47 руски спортисти и треньори и те няма да участват на Зимните олимпийски игри в Пьончан.  Руснаците обжалваха своето изключване от Игрите от страна на Международния олимпийски комитет заради допинг скандалите от Олимпиадата в Сочи преди четири години.

Приветстваме решението, което подкрепя борбата с допинга, заявиха от Международния олимпийски комитет.

МОК не желаеше спортисти, за които ни е известно, че не са били чисти, да имат възможност да участват в Пьончан. МОК взе свое решение, сега неговата справедливост бе потвърдена от Спортния съд. Приветстваме топло това решение. В ситуацията МОК отправя на спортистите просто съобщение - ако използваш допинг, не трябва да участваш в Игрите. Може да не те хванем на самия турнир, но задължително ще бъдеш уличен по-късно, разполагаме с десет години за това, коментира членът на Олимпийския комитет на САЩ и член на МОК Анита де Франц.

През декември МОК изключи Русия от Олимпийските игри заради системните манипулации на допинг проби. Санкцията засегна около хиляда спортисти от различни спортове. Доказано чистите от забранени стимуланти руснаци вече получиха покани и ще участват в Пьончан като олимпийски спортисти от Русия.

Списъкът с покани към някои руски спортисти не е санкция, а е приемливо решение, категорични са от КАС.

Заместник-председателят в правителството на Русия - Витали Мутко, критикува решението на Спортния арбитражен съд да не допусне 45 руски спортисти и двама треньори на олимпийските игри в Пьончан.

Чувствате, че това е частно парти на някого и има много критерии за приемане. Решението е взето трудно при този натиск, заяви Мутко пред агенция "Интерфакс".

Министърът на спорта в Руската федерация - Павел Колобков, нарече "нечестно" решението на КАС.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна