Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавни служители в Турция от различни отдели в девет министерства са отстранени от работа

Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавни служители в Турция от различни отдели на девет министерства са отстранени от работа. Това стана ясно след публикуването на решението в Официалния вестник на страната.

От промените най-сериозно е засегнато Министерството на вътрешните работи. От него са уволнени 23 ръководители на областни дирекции и заместник-губернатори на няколко големи града, сред които Диарбекир, Мерсин и Сиирт, както и други високопоставени чиновници.

Сред министерствата с отстранени бюрократи са още социалното, на земеделието и храните, финансовото, образователното, здравното, на културата и туризма. От длъжност са отстранени ръководители на структурни и регионални звена.

Позицията си губи и генералният директор и член на борда на директорите на държавната Турска петролна компания (ТРАО) Бесим Шишман.

Вчера обвинените във връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен бивш валия на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу и бившият ръководител на полицията в мегаполиса Хюсеин Чапкън направиха своите защити в съда. За тях прокуратурата иска от 7,5 до 15 години затвор. ​

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна