Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В руската Оренбургска област е обявен ден на траур за загиналите 71 души при самолетната катастрофа

Отломките са пръснати на площ от над 300 хил. кв. метра, обяви руското Министерство на извънредните ситуации

| обновено на 12.02.18 в 14:17
3
Издирването в района на катастрофата може да продължи една седмица, тъй като отломки от самолета са разпръснати в радиус от един километър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Намерена е и втората черна кутия на разбилия се в неделя в Русия пътнически самолет, предаде ТАСС. И двете кутии са силно повредени, но по предварителни данни ще може да бъдат разчетени, обясниха от Правителствения авиационен комитет, базиран в Москва.

В руската Оренбургска област днес е обявен ден на траур в памет на загиналите 71 души при вчерашната самолетна катастрофа. Повечето пътници са жители именно на тази област.

Руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков заяви, че спасителната операция е завършила и е преминала в стадий на издирване, тъй като всичките 65 пътници и 6-членният екипаж на борда на разбилия се в Подмосковието самолет Ан-148 са загинали.

Издирването в района на катастрофата може да продължи една седмица, тъй като отломки от самолета са разпръснати в радиус от един километър от мястото на сблъсъка му със земята, където се е образувала яма с дълбочина два и половина метра и диаметър 17 м. В района има много сняг и релефът на местността е тежък, каза Пучков. Предварителните данни сочат, че самолетът се е взривил при падането си, а не във въздуха каквато информация се появи вчера.

Следователите работят по няколко версии за катастрофата, сред които лошо време, човешка грешка, техническа неизправност, терористичен атентат. 

Авиокомпанията обяви, че временно спира експлоатацията на самолети Ан-148, макар да обяви, че катастрофиралият самолет е бил технически изправен

Агенция Интерфакс цитира президента на профсъюза на летците Алфред Малиновски, според когото причина за инцидента може да е повреда в противообледенителната система. Той обясни, че евентуалното попадане на парче лед в двигателя може да предизвика взрив.

Версията за терористичен атентат може лесно да бъде потвърдена или отхвърлена в зависимост то това, дали на мястото на катастрофата ще бъдат намерени следи от взривно вещество, каза още  Малиновски.

Отломките от пътническия самолет Ан-148, който се разби вчера недалеч от Москва, са пръснати на площ от над 300 000 квадратни метра, каза Игор Кутровски от Националния кризисен център към руското Министерство на извънредните ситуации. Той подчерта, че операцията по издирването не спира нито за минута, работят 900 души и над 100 машини. Усилията са насочени към издирването на останки на загиналите и събирането на отломките от самолета. 
Открити са роднините на всичките 71 жертви и им се оказва помощ, включително от психолози. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна