Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България и Армения подкрепят идеята за транспортен коридор, свързващ Персийския залив с Черно море

4
Снимка: Пресцентър на президентството

България и Армения подкрепят идеята за изграждането на транспортен коридор, който да свързва Персийския залив с Черно море. Това са обсъдили президентът Румен Радев с арменския му колега Серж Саркисян на среща в Ереван.

След разговорите Радев заяви:

С президента на Армения се обединихме около позицията, че нашите две държави имат стратегическо положение и ние трябва да го оползотворим, затова ще работим отговорно за реализация на мултимодалния транспортен коридор "Персийски залив-Черно море", който ще даде възможност да се възползваме от задълбочаването на нашите политически отношения. В тази връзка приветствам идеята на господин Саркисян да организираме среща на транспортните министри от всички държави, които са заинтересовани от този проект.

Проблем е и липсата на директна въздушна линия между София и Ереван:

В това отношение ще разчитаме да се създадат благоприятни условия за частните компании, така че те да отворят такава авиолиния.

Има нужда от разширяване на икономическото сътрудничество, посочи арменският президент Серж Саркисян:

Трябва да работим за засилване на сътрудничеството в областта на селското стопанство и туризма, както и в сферата на информационните и комуникационните технологии. Нараства интересът на български предприемачи към Армения.

Очаква се през юли в Бургас да бъде организиран бизнес форум с участие на представители на фирми от двете страни. Радев и Саркисян обсъдиха сътрудничеството в сферата на сигурността:

Поканил съм за по-широко арменско участие в учения на НАТО, които се провеждат на българска територия и за обмен за военно обучение.

Двамата президенти обсъдиха и проблема с решаването на конфликта в Нагорни Карабах между Азърбайджан и Армения.

В присъствието на двама президенти бяха подписани двустранни споразумения - за взаимна защита и обмен на класифицирана информация; за регулиране на трудовата миграция; за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията, както и програма за сътрудничество в областта на културата.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия