Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се днес британският външен министър да произнесе реч за бъдещето след Брекзит

Снимка: БГНЕС

Британският министър на външните работи Борис Джонсън днес ще произнесе реч, в която очертава неговите виждания за бъдещите отношения с Европейския съюз. Очаква се той да се опита да убеди искащите оставане в Съюза да видят положителното в Брекзит и да не работят срещу интересите на Великобритания.

Очаква се Джонсън да предупреди, че срещу 17,5 милиони британци, които гласуваха за излизането от ЕС, ще бъде извършено ужасяващо и непоправимо предателство, ако успеят опитите за подмяна на вота в референдума.

Основната прицел в речта на Борис Джонсън са гласувалите за оставане в ЕС, като той ще изложи либералния аргумент в полза на Брекзит и защо Брекзит трябва да дава надежди, а не да поражда страхове. Външният министър ще заяви, че Брекзит е вратата към една отворена към света, либерална и глобална Великобритания.

Изтеклата информация за съдържанието на речта на Борис Джонсън обаче породи незабавни реакции сред неговите критици, които го обвиниха в лицемерие и припомниха, че той пръв прибягна до тактиката на разпространяване на зловредни слухове по време на кампанията за Брекзит.

Речи като тази на Джонсън предстои да произнесат и други министри, включително премиерът Тереза Мей.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна