Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските акции на фона на солидни икономически данни и добри корпоративни отчети

Инвеститорите обаче са в напрегнато очакване на данните за януарската инфлация в САЩ

Европейските фондови индекси отчита добри повишения в сряда, следвайки позитивният вчерашен финал на "Уолстрийт" за трета поредна сесия на търговия. Подкрепа за днешния инвеститорски риск-апетит оказва и серията силни европейски икономически данни, както и добри финансови отчети и новини от банковия и медиен сектор.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,6%, парирайки аналогичен по размер спад по време на търговията във вторник, като всички секторни индекси са на зелена територия.

Немският фондов индекс DAX се повишава с 0,72% благодарение и на данни на Destatis, които потвърдиха доброто представяне на икономката на Германия в края на 2017-а година.

Френският фондов индекс CAC-40 нараства с 0,59%, испанският Ibex-35 - с 0,5%, а британският FTSE100 - с 0,54%,

Евростат също потвърди експресната си оценка, че икономиката на еврозоната е нараснала през 2017-а година с най-добро темпо от десетилетие насам, като в същото време представи и данни, показващи поредно повишение на европейското индустриалното производство през декември.

Банковият сектор реагира позитивно на финансовите резултати на голямата швейцарска банка Credit Suisse, която отчете по-слаби от очакваното нетни загуби през последното тримесечие, в резултат на което нейните акции поскъпват с 2,7%.

Скок с 3,45% бележат и акциите на Sky PLC, след като медийният гигант обяви, че е удължил правата си за излъчване на футболните мачовете от Висшата лига на Англия до 2022-а година, плащайки за това по 1,19 млрд. паунда годишно.

Въпреки позитивното представяне на борсите на стария континент, инвеститорите са в напрегнато очакване на очертаващите се като ключови данни за януарската инфлация в САЩ, които ще бъдат оповестени от 15:30ч. наше време, когато ще станат ясни и данните за продажбите на дребно в началото на годината.

С оглед на пазарните притеснения в последно време за по-висока инфлация, която да накара Фед да предприеме по-агресивна политика на вдигане на лихвените ставки, днешни по-силни от очакваното данни за индекса на потребителските цени (CPI) през януари могат да подновят тези притеснения, което отново да се отрази негативно на пазарите на акции по цял свят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна