Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добрич почетоха Трифон Зарезан










С лозарско шествие, предвождано от писана добруджанска каручка, натоварена с бъчва с вино, в Добрич бе отбелязан празникът Трифон Зарезан.

Снимка

Кметът Йордан Йорданов, обявен за Цар на лозата, заряза символично дълголетна асма в двора на Етнографския комплекс „Старият Добрич“ и пожела на лозарите да бъдат здрави, за да пазят традицията и да получат  богата реколта. В разгара на празника бяха обявени и резултатите от тазгодишния конкурс за най-добро домашно вино в категориите червено вино, бяло вино и розе.

Снимка

Петър Недялков, на 72 години, бивш учител по биология и физическо възпитание, грабна първата награда в категорията бяло домашно вино. Победител в категорията розе стана Румен Панайотов. А майсторът на най-добро червено домашно вино е Руси Колев. В надпреварата са участвали 48 майстори лозари. С лозарски песни и танци музикантите и танцьорите от ансамбъл „Добруджа“ поздравиха присъстващите на тържеството, организирано от община Добрич и Регионалния исторически музей.

Снимка

За всички имаше почерпка по чаша вино, осигурено от местни фирми.


Цялостен репортаж от мероприятието чуйте в прикачения звуков файл от кореспондента на Радио Варна в Добрич Петранка Божкова:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна