Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 10 години кметът на община Хаджидимово не е превеждал сумите за училището в село Копривлен

Хаджидимово
Снимка: Интернет

Близо 10 години кметът на община Хаджидимово не е превеждал сумите, гласувани от Общинския съвет за дофинансиране на основното училище в село Копривлен. В следствие на това учебното заведение е натрупало задължения от 50 хиляди лева, включително и към Националния осигурителен институт.

За да запази общинското училище и да допълни дефицита в делегирания бюджет, Общинският съвет в Хаджидимово всяка година е гласувал дофинансиране в размер на 9 хиляди лева, пояснява директорът на учебното заведение Александър Белчев:

Решението го има на Общински съвет. Има заповед на кмета на общината, но след това парите не се превеждат почти десет години.

Директорът допълва, че още когато е поел управлението на училището през 2014 година, то е било с близо 24 хиляди лева задължения. Тъй като било невъзможно да се справи с бюджета, той не е превеждал част от осигуровките на персонала. Така към днешна дата се натрупал дълг от 50 хиляди лева.

С новия начин на финансиране, въведен от Министерството от тази година, училището в Копривлен ще може да покрие осигурителните вноски на 15-членния си персонал в края на 2019 година.

Регионалното управление по образование е изпратило питане до кмета на община Хаджидимово във връзка с тежкото финансово състояние на училището и защо не са превеждани сумите за дофинансиране.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна