Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Иванова: Обвиненията от страна на ГЕРБ са "претопляне на манджата"

ГЕРБ със сигнал в прокуратурата за нарушения на кмета на община Златица Магдалена Иванова

От прокуратурата информират, че кметът на община Златица е обвинена в престъпление по служба още на 15 март миналата година, а разследването е на финала си

| обновено на 15.02.18 в 18:31

Партия ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата за нарушения в община Златица на кмета от БСП Магдалена Иванова. Управляващите изнесоха данни, съгласно които с постановление на Министерския съвет по време на правителството на Пламен Орешарски са отпуснати над 2 млн. лева за довършване на училището в град Златица. Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов обясни, че при възлагането на строително-монтажните работи кметицата от БСП не е провела процедура по Закона за обществените поръчки:

"С такъв голям обществен ресурс да се разпорежда някой еднолично, в нарушение на Закона за обществените поръчки"

Друго нарушение, което посочват от ГЕРБ, е, че при започване на строителните работи не е избран строителен надзор. Депутатът Васил Цветков подчерта: 

"В една община, управлявана от БСП с кмет инженер Иванова, има строеж, но няма надзор"

От ГЕРБ посочиха също, че според одиторите не е защитен финансовият интерес на община Златица, тъй като е платено без да има Акт 15. Кметицата от БСП Магдалена Иванова била санкционирана за нарушенията, но в доклада не била посочена паричната стойност, твърдят управляващите. 

Във връзка с казуса от прокуратурата информират, че кметът на община Златица е обвинена в престъпление по служба още на 15 март 2017 г. Исканията на Специализирано звено „Антикорупция“ - СГП за отстраняването й от длъжност и за претърсване и изземване в Общината не са уважени от Окръжния съд - София, но разследването е пред приключване. Постъпилият сигнал от народните представители главният прокурор ще изпрати за приобщаване към материалите по делото, информират още от държавното обвинение.

От своя стана кметът Магдалена Иванова определи обвиненията в нарушения от страна на ГЕРБ като "претопляне на манджата". За "Хоризонт" тя обяви, че проверките в общината се извършват от март миналата година и обвинени в нарушения са фирмата - изпълнител и зам.- кметът от ГЕРБ:

"Не е нищо ново за мен, даже и очаквано, бих казала. Към момента тече и прокурорска проверка. Докладът, който цитират, хубаво е да обърнат внимание от кога е и да проверят в своите архиви какво са вършили по този въпрос, защото обвинените по доклада са фирмата-изпълнител и заместник-кмета, който е член на ГЕРБ. Така, че е малко некоректно е всичко да приписваме на БСП. Не съм имала притеснения някакви, но преди два дни тук имаше посещение от депутати от ГЕРБ, и знаете, всеки един кмет си има и опозиция, местната опозиция явно добре е представила нещата, така да се каже, и са се задействали".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна