Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирил Рамапоза е новият президент на Република Южна Африка

Сирил Рапамоза
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирил Рамапоза положи клетва като президент на Република Южна Африка, предаде Ройтерс. Малко по-рано днес той беше избран на поста без гласуване, като единствен кандидат след оставката на Джейкъб Зума. Шейсет и пет годишният Рамапоза обаяви, че управлението му ще бъде съсредоточено около изкореняването на корупцията и повишаването на икономическия растеж.

По-рано новият пезидент използва първата реч след избирането си на поста, за да увери, че ще се бори с корупцията в управлението, в директна връзка с обвиненията, отправяни към предшественика му Джейкъб Зума, предаде Франс прес.

Проблемите, свързани с корупцията, с това как да оправим държавните си предприятия и как да се справим с политическата корупция, са на екрана на нашия радар. Това са проблемите, с които ще се заемем, и утре също ще имаме възможност да очертаем някои от бъдещите си стъпки, заяви Рамапоза, който беше аплодиран на крака от членовете на парламента в края на изказването си.

Рамапоза, който е богат бивш бизнесмен, ще направи първото си обръщение към нацията утре.

Той беше избран на президентския пост формално, след като беше единственият кандидат за поста на оттеглилия се вчера Джейкъб Зума.Чрез оставката си Зума се подчини на волята, изразена ден по-рано от управляващата партия Африкански национален конгрес, отбелязва Евронюз, като допълва, че деветте години управление на 75-годишния бивш президент бяха белязани от редица скандали.

Снощи той произнесе прощално 30-минутно обръщение към нацията, в което изрази несъгласие с начина, по който Африканският национален конгрес го е притиснал да се оттегли, след избора на Сирил Рапамоза за партиен лидер. Въпреки това Зума заяви, че ще се подчини на нарежданията на партията, на която, по думите му, винаги е бил дисциплиниран член:

Нито един живот не трябва да бъде погубен в мое име. Също така Африканският национален конгрес никога не бива да бъде разделян в мое име. Затова взех решение да подам оставка като президент на републиката, което влиза в сила незабавно.

Докато заемаше поста, срещу Джейкъб Зума бяха отправяни много обвинения в корупция. Вчера управляващата партия заяви, че той трябва да подаде оставка или днес в парламента да бъде гласуван вот на недоверие срещу него.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!