Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзиратели и служители на съдебната охрана в Бургас: Не сме служители втора ръка 

Протестиращите служители в затворите и арестите настояват за уеднаквяване на заплатите им с тези на полицаите и увеличаване на щатовете

Снимка: архив / Снимка: БГНЕС

Надзиратели и служители на съдебна охрана протестираха пред съдебната палата в Бургас. Те настояват за уеднаквяването на заплатите им с тези на полицаите и увеличаване на състава им. Не сме служители втора ръка, пишеше на плакатите на  протестиращите.

5 на сто увеличение на заплатите в сектора беше договорено след среща на министрите на правосъдието и на финансите. Това обаче не удовлетворява синдикалните организации. От 600 до 900 лева варират заплатите на надзирателите и на съдебната охрана в момента. Протестиращите настояват:
5 % увеличение са крайно недостатъчни, това са около 30 лева увеличение на заплатите или 15 евро още. Ние постоянно догонваме служителите в МВР, а сме единен сектор и отношението на правителството към този сектор трябва да е единно, трябва да има концепция какво правим. 

Разочаровани сме за това, че законът е един, а мерят по два аршина. Това, което е за полицията, за нас не важи. Демотивирани сме. 

Няма достатъчно хора и това увеличава натоварването. Отпуски стоят натрупани от години наред, не могат да се вземат, защото съставът не достига, за да се извърши работата, която е текуща. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна