Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японското правителство номинира Харухико Курода за нов 5-годишен мандат начело на централната банка

Харухико Курода
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък правителството на Япония очаквано номинира Харухико Курода за втори петгодишен управленски мандат начело на Японската централна банка, изпращайки неговата кандидатура за одобрение от двете камари на парламента на страната.

В същото време властите в Токио предложиха Масайоши Амамия и Масадзуми Вакатабе за негови подгластници в ЯЦБ, което беше възприето от финансовите пазари като ясен знак, че японските управляващи нямат намерение да се откажат в скоро време от провежданите агресивни през последните години стимулиращи парични и лихвени политики.

Изборът на новото ръководство на ЯЦБ идва в момент на засилено безпокойство както на японските, така и на световните финансов пазар с оглед на спекулациите, че водещите централни банки в света в скоро време ще преустановят политиките на "евтини пари", въведени в отговор на глобалната финансова и икономическа криза.

Преизбирането на 73-годишния бивш министър на финансите Курода за нов петгодишен срок начело на централната банка на Япония след приключването на текущия му мандат в края на април беше очаквано от участниците на финансовите пазари.

Анализатори, икономисти и търговци обаче акцентират предимно върху номинирането на Амамия и най-вече на Вакатабе за вицепрезиденти на ЯЦБ. Масайоши Амамия, изпълнителен директор в ЯЦБ, работеше навремето съвместно с Курода за разработването на стимулиращите парични и лихвени политики на централната банка. Професорът по икономика в университета "Васеда" - Масадзуми Вакатабе пък е познат като един от най-големите радетели за още по-радикална стимулираща политика.

Днешните номинации са знак, че Японската централна банка вероятно ще запази в обозримото бъдеще настоящата си политика на рекордно ниски лихви и огромната си по размер програма за покупки на японски облигации.

Това доведе до нарастване на акциите, търгувани на токийската фондова борса, като индексът Nikkei приключи днешната търговия с повишение от 1,19%, въпреки че по същото време японската йена продължава да поскъпва на валутните пазари.

Щатският долар се понижава към поредно 15-месечно дъно от 105,55 йени (най-ниско ниво от ноември 2016-а година), докато еврото се търгува около 132,60 йени, а британската лира около 149,50 йени - недалеч от техните многоседмични дъна от сряда съответно от 131,60 и от 147,96 йени (най-ниски нв3иа от ноември 2017-а година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени