Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перущица на протест заради увеличението на такса смет

| обновено на 16.02.18 в 17:03

Жителите на Перущица се събират на голям протест утре заради драстичното увеличение на такса смет, която скача с 86 %. Според недоволните поскъпването на налога е необосновано, а гражданите разбрали за увеличението едва преди дни.

„На практика обществено обсъждане на бюджета не е имало, защото съобщението е качено на сайта на общината. В Перущица голяма част от хората са възрастни и не ползват интернет и не знаеха за поскъпването. Отделно основания да поскъпва такса смет няма, тъй като комуналната услуга е много лоша – казаните и кофите не се чистят с дни, а площада мете само една жена“, обясни Георги Панов.

Увеличението на налога е заложено в тазгодишния бюджет на община Перущица. Той бе приет през декември с 8 гласа „за“ и 4-ма „въздържали се“. „За“ гласуваха съветниците от Реформаторския блок, ДПС и ЗС „Ал. Стамболийски“, а се въздържаха съветниците от ГЕРБ и БСП, каза председателят на ОбС Иван Муров.

Наложи се да се повиши драстично такса смет, защото налогът не е вдиган през последните 3 години, а разходите растат, обясни заместник-кметът Йордан Тилев. Сред мотивите са ръстът на минималната работна заплата, увеличените отчисления за депото в Цалапица и големият брой перущенци, отказали се да ползват услугата „сметосъбиране и сметоизвозване“. Не на последно място са и неразплатени задължения в размер на 48 000 лв. от минали години, посочи зам.-кметът. Според него администрацията направила опит да обясни на гражданите защо поскъпва такса смет, но те не искали да чуят.

Протестът в Перущица е насрочен за утре от 10,30 ч. на площада пред общината. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна