Eмисия новини
от 01.00 часа

Борисов критикува шефа на НЗОК, чиято оставка поиска здравният министър

| обновено на 16.02.18 в 19:48
Премиерът Борисов направи коментара от Мюнхен, където е за участие в конференция по сигурността.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разкритикува управителя на Здравната каса Камен Плочев, чиято оставка поиска здравния министър Кирил Ананиев, косвено показвайки, че подкрепя това искане.

Не може да вкарваш актуализация на бюджета на Здравната каса, и то за 200 млн., без преди това да си минал през министъра си, правителството си, без да видиш с какви пари разполага бюджетът. Плюс това още сме февруари месец, каза Борисов пред журналисти в Мюнхен, предаде БГНЕС.

Милиарди, милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България и то години наред и все някак си в един момент Здравната каса излиза и има дупка… Не може само да осигуряваме възможност някой да краде повече, каза Борисов и добави, че службите работят.

На въпрос дали подкрепя искането на Ананиев за оставка на Плочев, Борисов отвърна: Всеки министър трябва да си довежда екип и да може да работи с тези хора. Той каза, че Плочев е доведен от предишния министър на поста Николай Петров.

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК заради писмо, изпратено до парламента с искане за актуализация на бюджета без да уведоми Надзорния съвет на касата и министъра, което според него е нарушение на процедурата.

Проф. Плочев иска актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лв заради задължения към здравни каси извън страната от 271 млн. лв.

НЗОК вчера разпространи съобщение,  в което се казва, че министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на здравната каса. В него се посочва, че с множество писма от 2015 г., последното от които на 2 февруари тази година НЗОК е уведомявала многократно министерството на здравеопазването за задълженията на България към други държави-членки на ЕС, които трябва да бъдат погасени съгласно правилата в съюза.

В писмото се посочва още, че общите такива задължение на НЗОК са около 271, 4 млн., просрочените към края на януари почти 133,6 млн. лв, а неприключените задължения, за които до края на 2018 г. изтичат 18-месечните срокове за плащане ще са в размер на 207,4 млн. лв.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от