Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: Иран е най-голямата заплаха за света

Бенямин Нетаняху говори на конференцията по сигурността в Мюнхен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че, ако е необходимо, Израел ще действа срещу Иран, а не само срещу съюзниците му в Близкия изток, и отново посочи, че Техеран е най-голямата заплаха за света, предаде Ройтерс.

На конференцията по сигурността в Мюнхен Нетаняху каза още, че Израел "няма да позволи на режима да сложи примка на терор около нашите вратове." 

По време на изказването си израелският премиер държеше в ръка парче от ирански дрон, който по думите му по-рано миналата седмица нахлул в израелското въздушно пространство и бил свален.

Не се опитвайте да изпробвате решимостта на Израел, заяви с твърд тон Нетаняху, обръщайки се към иранския външен министър Джавад Зариф, уточнява АФП.

Активното участие на Иран в конфликта в Сирия ще промени решението на Израел да не се намесва, каза той и допълни: Ако (президентът Башар) Асад допусне проникването на Иран на територията на Сирия, това ще промени позицията ни.

Според израелския премиер Иран се опитва да създаде непрекъсната империя, която обкръжава Близкия изток от юг в Йемен и се опитва да създаде сухопътен мост от Иран към Ирак, Сирия Ливан и ивицата Газа.

Има един положителен фактор - това (действията на Иран) сближи араби и израелци и може би по този начин ще успеем да постигнем мир между израелци и палестинци, прогнозира Нетаняху. Според него Техеран не е променил политиката си в резултат на санкциите и продължава да е "опасен играч" в целия район.

Израелският премиер изрази съболезнования към близките на загиналите при днешната катастрофа в Иран. Но поведението му предизвика реакция от намиращият се в залата в Мюнхен ирански външен министър.

Вие сте публика на карикатурен цирк, който не заслужава отговор, заяви от трибуната Зариф, визирайки твърденията на Нетаняху, че държал в ръка парче от ирански дрон.

Техеран отрича да има дронове, оръжия и бази в Сирия, като казва, че е изпратил само военни съветници в помощ на силите на Асад.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна