Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караянчева се обяви за запазване на кохезионната политика в общия бюджет на ЕС и след Брекзит

Караянчева и Таяни откриха в Брюксел интерпарламентарна конференция за стабилност

| обновено на 20.02.18 в 17:18
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обяви за запазване на кохезионната политика в общия бюджет на Европейския съюз и след Брекзит. Заедно с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни Караянчева оглавява интерпарламентарната конференция, която се провежда в Европейския парламент в Брюксел.

Цвета Караянчева припомни, че един от основните приоритети на Европейския съюз, а и на Българското европредседателство, е намаляването на социалните и икономически различия между страните - членки:

Апелирам кохезионната политика да запази своето място в общия бюджет на ЕС след 2020 година с оглед реализирането на процеса на догонване спрямо водещите в икономическото си развитие държави от EС. 

По повод присъединяването на нови страни - членки към еврозоната Караянчева заяви: 

Тук е мястото да изразя своето разбиране, че ЕС ще спечели от присъединяването към еврото на максимален брой държави - членки.

Еврокомисарят по въпросите на еврото и социалната политика Валдис Домбровскис заяви, че всички страни - членки на ЕС, с изключение на две, имат тази перспектива:

Бъдещето на страните - членки в еврозоната и на страните извън нея вече е преплетено и всички държави извън еврозоната, с изключение на Великобритания и Дания, са поели правен ангажимент да се присъединят към нея. Всички инструменти, които представихме, ще бъдат на разположение на страните - членки. 

Антонио Таяни посочи задълбочаването на разликите между богатите и бедните райони:

Виждаме раздалечаване между богатите и бедните райони. 80% от новото богатство се дължи само на 15 на сто от населението. Това е голямо неравенство, което изисква нови възможности на пазара на труда, особено за по-младите, а огромен брой младежи нито работят, нито учат. 

По-рано днес стана ясно, че министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще участва в дебат за състоянието на Шенгенското пространство и перспективите на България и Румъния да станат част от Шенген. Дебатът ще се състои в комисията по граждански свободи в Европейския парламент. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще председателства в Брюксел неформална среща на министрите, отговарящи за развитието. Също в Брюксел, министърът на финансите Владислав Горанов ще председателства Съвета по икономически и финансови въпроси.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени